Vissen op karper

Karper spotten! Een belangrijke zaak is dus het vinden van de karpers, waar houden ze zich op en waar azen ze? Vind je ergens azende karpers, Een vis moet eten om te blijven leven en waar ze eten kun je ze vangen. Ontdek en ondervind dit zelf en kies je eigen weg en zoek je eigen stekken. Wat je veelvuldig ziet is het kopieer gedrag van de karpervissers waarbij  altijd dezelfde stekken worden bevist. Kenmerkend voor dressuur zijn de veranderingen in goedlopende stekken naar plekken waar haast niets meer gevangen wordt. In de loop der jaren veranderd er dus veel op een water en vallen veel beviste stekken vaak helemaal weg in aanbeten. Een stek bevissen waar bijna nooit niemand vist wil vaak al wonderen verrichten en werkt bijna altijd in je voordeel. Ook op een dressuurwater zwemmen karpers vaak een vaste route. Weet je die deels te achterhalen in je observatie dan word het succesvol vissen!

Wat is dressuurwater? Bij het vangen van een karper heeft deze een negatieve prikkel ontvangen en zal deze specifieke situatie gevaar betekenen waarbij er veel wantrouwen ontstaat in bijvoorbeeld voedsel. Zo ontstaat dressuur.

Karakter van een karper Een karakter per karper  kan verschillen over hoe de desbetreffende vis hiermee omgaat. Soms vang je precies dezelfde karper, op precies hetzelfde aas op precies dezelfde plek. Dit kan al binnen enkele dagen. Is dit een dommerd van een karper of heeft de vis geen associatie gemaakt met het voer, aas of rig? Het grootste gros van de karpers zal anders gaan reageren op het moment dat ze kennis gemaakt hebben met een haak en zeker na een aantal keren gevangen te zijn, zullen ze proberen dit “gevaar” te ontlopen. Het wantrouwen treed op.

Vertrouwen is vangen. Waar een negatieve kant ontstaat is er automatisch ook een positieve keerzijde. Het positieve wil je immers bereiken op een voerplek  door bijvoorbeeld voor te voeren. Hoe meer vertrouwen er onder water is in de plek en het aas hoe makkelijker de karpers te vangen zijn. Vertrouwen opwekken heb jij als visser dus deels in de hand. Je kunt dit als dresseren zien in de vorm van een beloning geven.Jij als visser zult op de gedresseerde wateren het meeste met de negatieve uitwerking te maken krijgen in de vorm van karpers die wantrouwig azen. Maar op bepaalde wateren zie je heel sterk het positieve effect, al zijn dit vaak de wateren waar  niet gevist wordt. Er zijn duizenden mogelijkheden om een karper te vangen wees creatief en denk anders!