Vissen op snoek

Snoeken zijn echte roofvissen en hebben geen natuurlijke vijand behalve zichzelf. De Latijnse naam voor snoek is "Esox lucius". In Nederland is het snoekvissen de populairste vorm van sportvissen. Waar vindt je de snoek? Om zijn prooi te vangen wacht de snoek af op een beschutte plek of water onderbreking zoals een duiker, in waterplanten of onder de takken van een boom en op een t-splitsing. In de winter vindt je de snoek ook veel in de bewoonde wereld, de snoek trekt hier naar toe en verblijft dan vaak in vaartjes en grachten. De snoek is dan wel minder actief om energie te besparen dus het vangen van de snoek wordt een stuk moeilijker.

Hoe vang je de snoek? Eenmaal aangekomen op een spot waar jij denkt dat je snoek kunt vangen zijn er twee strategieën. Zo kun je op de spot blijven staan en net zo vaak werpen tot de snoek een keer toe hapt. Je kunt ook wat vaker van plek verwisselen, bijvoorbeeld twee keer werpen en dan een stuk opschuiven. In de praktijk zijn beide methodes effectief dus welke je kiest is vooral een kwestie van smaak. De voorbereiding op het vangen van een snoek is ook belangrijk. Een goed visnet en tang is iets wat tot de basis uitrusting behoort.

Is het makkelijk om een snoek te vangen? De kwaliteit van ons water is de laatste jaren enorm verhoogd. Dit is de visstand enorm ten goede gekomen waardoor ook het aantal snoeken weer is toegenomen. Hierdoor neemt ook de vang kans van een snoek weer toe.

Materiaal om de snoek mee te vangen? Vroeger werd er veel gevist op snoek met dood of levend aas, tegenwoordig wordt er vooral kunstaas gebruikt. Er zijn verschillende soorten aas op de markt en de keuze hangt vooral af van de kwaliteit van het water. Is het water erg troebel dan is het verstandig om aas te gebruiken die lang in het zicht blijft van de snoek door kleur maar ook door het lawaai. Een spinner met dubbel blad is dan een goede keuze. Met een enkel haak , haak je minder snel maar je krijgt hem wel sneller los. Bij snoekvissen is het wel verstandig om een staaldraadje of fluor carbon te gebruiken. Snoeken hebben hele scherpe tanden en als je ze vangt is de kans anders groot dat ze het snoer doorbijten.